Recensies

 • De Telegraaf

  KOP: Van briesje tot liefdesstorm In het nieuwe ‘B.R.I.S.A.’ laat Johan Inger zien hoe een briesje kan aanwakkeren tot een ware liefdesstorm. Een windmachine blaast leven in de beeldende...lees meer

 • de Volkskrant ****

  Oké, het is compleet mallotig. Hoe een nog best poëtisch beeld – zijwind uit de coulissen die het aan de grond genagelde meisje reduceert tot een bos wapperend blond haar – in...lees meer

Meer reviews

León, Lightfoot & Inger

Nederlands Dans Theater 2

dans

Bel Kassa
 • Nederlands Dans Theater 2 - León, Lightfoot & Inger

  Fotograaf: Daisy Komen

In het tweede en laatste programma van NDT 2 voor dit seizoen, kiest artistiek directeur Paul Lightfoot er bewust voor om grote namen naar het kleinere podium te brengen; een positieve stimulans voor gevestigde choreografen zoals Johan Inger om op een andere manier te werk te gaan. In de intieme ruimte wordt de focus automatisch verlegd naar de pure essentie van de choreografie. Naast een wereldpremière van de inventieve Inger is ook de reprise Postscript van Léon & Lightfoot te zien.

Postscript
Een energiek trio en twee duetten vol innovatief partnerwerk spelen zich af in ongrijpbare werelden die elkaar nauwelijks kruisen. Live op het toneel brengen een violist en een pianist de muziek van Philip Glass tot leven. 

Wereldpremière
Voormalig NDT 1 danser Johan Inger (Stockholm, 1976) is sinds 2009 associate choreographer bij het gezelschap. De Zweed maakte in 1995 een droomstart als choreograaf met het ballet Mellantid, dat met diverse prijzen werd onderscheiden. Na dit debuut creëerde Inger talrijke choreografieën, voor zowel NDT 1 en 2 als voor andere gezelschappen. Hij groeide uit tot een inventieve choreograaf, wiens stijl varieert van komisch en theatraal tot aards en organisch. Recentelijk maakte Inger voor NDT 2 I New Then (2012), waarin hij samen met de dansers op zoek gaat naar de eigen artistieke identiteit en dans in haar puurste vorm. Het resulteerde in een fris, kleurrijk en optimistisch stuk op muziek van Van Morrison. Ingers oeuvre is onder meer onderscheiden met de Prijs van Verdienste door Stichting Dansersfonds ’79.

Juniorgroep NDT 2 heeft zich sinds de oprichting in 1978 ontwikkeld tot een topgezelschap dat internationaal erkend wordt en overal ter wereld optreedt. NDT 2 bestaat uit 16 internationale dansers tot 24 jaar met een afgeronde klassieke dansopleiding. Het gezelschap dient als kweekvijver voor NDT 1 en bereid jonge talenten voor op een professionele carrière in de danswereld. Het gevarieerde repertoire bestaat uit werk van gevestigde choreografen maar ook van opkomende sterren zoals Jiří Pokorný en Menghan Lou.

Grote Zaal
Datum zaterdag 05 april
Tijd 20:15 - 21:45

Prijzen

 • Normaal € 25,00
 • CJP/65+ € 24,00

Cast & info

Door: Stichting Nederlands Dans Theater
Website: